Manufacturing Addition

ATS Automation

Size: 120,000 SF | Completion: October 2020 | Location: Cambridge, ON

Architecture, Civil Engineering, Electrical Engineering, Mechanical Engineering, Structural Engineering

ATS required design work for additional manufacturing space for their Cambridge building life sciences department, research and development innovative lab, a new corporate office space, and a cafeteria for up to 400 people. Our innovative design team provided ATS with Architectural, Structural, Mechanical, Electrical, and Civil services, along with our partners at GSP Group who provided Landscaping and Site Plan Applications.

 

The facade of the building presents a dramatic “A” taken from the typography of ATS’s logo. The swooping element cantilevers from the second and third floor carving out a prominent and visually appealing entrance to the front of the building.  The lobby features a grand three-story space showcasing a prominent staircase and views into the R & D innovation lab and main cafeteria. Each floor is organized around a central three-story lobby, which incorporates kitchenettes with touchdown space to introduce collaborative opportunities.

 

The new R&D lab was designed for a crisp and functional use, utilizing intensive mechanical, electrical, and structural coordination. The office spaces were planned to support the tech-savvy staff and clients with simplified organization and high-end finishes. During the design process, 3D design models via rendering and Virtual Reality were used to showcase the intricate details of the project. These technologies allowed for close development of the accessory spaces, refining them to suit ATS’s corporate identity and goals. Iterative testing of owner requirements brought forth the owner’s increased pressures for office expansion making the original second-floor office addition insufficient, a third floor was added to meet the corporate office staff needs. Throughout the second floor, our team designed glass viewing areas that allowed for moments to gaze onto the shop floors, showcasing the production lines.

 

This project was completed in October 2020 and can be seen from the 401 highway as you drive through Cambridge.

WalterFedy Named One of Canada's Top Small and Medium Employers for 2021
April 06, 2021 | by: Business Development
WalterFedy is pleased to announce we have achieved Canada’s Top Small and Medium Employer (SME) status for the third consecutive year. Administered by Mediacorp Canada Inc., the annual awards pr...
Read more >>
Columbia Icefield Field House Receives Outstanding Project Award
April 05, 2021 | by: Business Development
On the north end of the University of Waterloo’s main campus, a four-storey tall Warrior emblazoned on a golden background looks out across the football stadium. A symbol of university spirit an...
Read more >>
One Young Wins Ontario Wood Design Award
February 25, 2021 | by: Business Development
February 25, 2021 – WalterFedy is pleased to announce that local Kitchener office development, One Young, has received an Ontario Wood Design Award for Mid-Rise Development. The award was presen...
Read more >>